Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Nocturnal Animals: Υπέροχα, «σκληρά» νυκτόβια πλάσματα…

Η «κυνική» και «ρεαλίστρια», αναφορικά με την κοσμοθεωρία της, Susan -έτσι αρεσκόταν να δηλώνει- ζει πλουσιοπάροχα και γκλαμουράτα στη βίλα της, τα «έχει όλα», αλλά ουσιαστικά δε… ζει. Αιτία, μια καθόλα κενή ζωή με τον παρόντα σύζυγό της, την ώρα που με τυπικότητα αντεπεξέρχεται επαγγελματικά, ως ιθύνουσα σε γκαλερί με «πρωτότυπα» εκθέματα (οι τίτλοι αρχής και η έναρξη της ταινίας επιβεβαιώνουν το τελευταίο). Η ζωή της θα ταραχθεί και θα αρχίσει να δείχνει ξανά «σημεία» ύπαρξης, όταν θα ανοίξει ένα ταχυδρομικό πακέτο…
Μέσα του θα βρει το μυθιστόρημα του προ 15 και πλέον ετών συντρόφου της, ονόματι Edward, ενός εν αμφισβήτηση τότε -από την ίδια, κατά βάση- εκκολαπτόμενου συγγραφέα. Επιθυμία του «ρομαντικού» και «δημιουργικού» πρώην της είναι η Susan να αποτελέσει τον πρώτο κριτή του έργου του. Όπως παλιά, ίσως. Ο αινιγματικός τίτλος του βιβλίου ήταν «Nocturnal Animals», ο οποίος και «βαφτίζει» το υπό παρουσίαση φιλμ (ελληνιστί η ομώνυμη ταινία κυκλοφόρησε ως «Νυχτόβια Πλάσματα»).
Ο δημιουργός της ταινίας, Tom Ford, μας χαρίζει ένα υπέροχο φιλμ, σκληρό και βασανιστικά αδιάκριτο, αναφορικά με τα κρυφά εσώψυχα μας ή τις καθημερινές σκέψεις και κρίσεις μας, που, σίγουρα, συνολικά ταράζονται. Το σενάριο υπογράφει ο ίδιος, «δανειζόμενος» την ιστορία της νουβέλας του Austin Wright (τιτλοφορείται ως «Tony and Susan», όπου «Toni» το όνομα του δύσμοιρου πρωταγωνιστή/ ήρωα του μυθιστορήματος και όπου Susan το όνομα της πρώτης… αναγνώστριας).
Η, πέρα για πέρα, εκφραστική Amy Adams αναλαμβάνει το ρόλο της Susan, την ώρα που ο Jake Gyllenhaal φέρνει εις πέρας ένα διττό ρόλο, πρώτα αυτόν του Edward και δευτερευόντως ή, καλύτερα, παράλληλα του Toni, ήτοι του βασικού χαρακτήρα του συγγραφικού έργου. Στην ουσία, η Susan είναι εκείνη που θα του προσδώσει την ίδια μορφή κατά την ανάγνωσή της, δίνοντας ταυτόχρονα, νοερά, κατά το δοκούν, χαρακτηριστικά στη γυναίκα και την κόρη του. Και οι δυο τους θα έχουν καστανοκόκκινα μαλλιά και τα ίδια σχεδόν, ιδιαίτερα, χρωματιστά μάτια, όπως εκείνα της Susan
Αναφορικά με την υπόθεση του μυθιστορήματος, ο Toni και οι γυναίκες της ζωής του θα βρεθούν αντιμέτωποι με το χειρότερο εφιάλτη! Κατά την πορεία τους προς το εξοχικό τους μέσα στη νύχτα και την ερημιά των επαρχιακών, αφώτιστων δρόμων, μια τριάδα αλητών θα παίξουν κυριολεκτικά με τις ζωές τους. Αφού η συμμορία των τελευταίων τους τρακάρουν και τους κυνηγήσουν, θα ζητήσουν, φαινομενικά, και τα ρέστα από πάνω. Ως «αντίτιμο», μάνα και κόρη θα απαχθούν, ενώ ο πατέρας θα ζήσει το δικό του ψυχικό μαρτύριο μέχρι… το απάνθρωπα χειρότερο.
Σύζυγος και νεαρή κόρη, λίγες ώρες μετά, θα βρεθούν σε ερημική τοποθεσία νεκρές, γυμνές, ξαπλωμένες αντίκρυ και, δυστυχώς, βιασμένες. Ο Toni, τρομακτικά -για την ώρα- ψύχραιμος θα δεχθεί την εξέλιξη των πραγμάτων, προσπαθώντας να συνεργαστεί για τον εντοπισμό των δραστών με το σερίφη Bobby Andes (τον υποδύεται εξαιρετικά ο Michael Shannon). Η «παρθενική» αναγνώστρια των «Nocturnal Animals», Susan συγκλονίζεται από την ένταση του έργου, μην αντέχοντας πολλές φορές την τροπή των πραγμάτων. Η ανάγκη της να επικοινωνήσει μετά από πάρα πολλά χρόνια με το συγγραφέα ξυπνά, ενώ πριν από όλα ανασύρονται μνήμες από τη νιότη της μαζί του.
Περαιτέρω πληροφορίες για το φιλμ και την… ενσωματωμένη ταινία/βιβλίο σε κίνηση αγγίζουν τα όρια των spoiler. Μοναδική μας προσθήκη; Πρόκειται για εξαιρετική ταινία, πολύ δυνατή, με εξαιρετικές ερμηνείες και κυρίως συναισθήματα επίκαιρα και πρωτίστως διαχρονικά, ξέχωρα από το ό, τι μπορεί να ξυπνήσει στον καθένα ένα αστυνομικό/δραματικό μυθιστόρημα. 
Αν και όχι η πλέον διαφημισμένη ταινία στον απόηχο του πολύ «πλούσιου» κινηματογραφικά 2016, προσπαθήστε να μη το χάσετε…

Δείτε εδώ το τρέιλερ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου