Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Νερό θέλουμε; Νερό θα 'χουμε..

Την ίδια ώρα που περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, ακτιβιστές, και μέσα ενημέρωσης κάνουν έκκληση για οικονομία και όχι άσκοπη χρήση του πρωτεύοντος  βιοτικού αγαθού που λέγεται νερό, το νερό αντί να λιγοστεύει «αυξάνεται». Την ώρα που η λειψυδρία μας απειλεί, οι πάγοι σε Γροιλανδία και Ανταρκτική λιώνουν, γεγονός που αποτελεί απόρροια της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το περιβόητο «φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Το σημερινό κλίμα της γης χαρακτηρίζεται από ανυπόφορους ως θανατηφόρους καύσωνες και από πολύ «δυνατούς» χειμώνες. Άνοιξη και φθινόπωρο παύουν σιγά σιγά να καταλαμβάνουν χώρο στην πάροδο του έτους. Κι αφού οι πάγοι δε σταματούν να λιώνουν, έτσι και η στάθμη της θάλασσας δε σταματά να ανεβαίνει. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η στάθμη του νερού αναμένεται ως το τέλος του 21ου αιώνα να αυξηθεί κατά εφτά μέτρα. Παραθαλάσσιες περιοχές δεν κινδυνεύουν μόνο από μερικώς αντιμετωπίσιμες πλημμύρες και από διαβρώσεις του εδάφους σε μεταγενέστερο στάδιο. Ενδέχεται πόλεις ολόκληρες να θαφτούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, πλημμύρες, ακόμα και από ποταμούς, πρόκειται να πλήξουν περιοχές σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, ενώ σε μεγαλύτερο βαθμό κινδυνεύουν παράκτιες περιοχές αναπτυσσόμενων, «φτωχών» ακόμη χωρών σε Ασία και Αφρική. Στις χώρες αυτές η συνεπαγόμενη από την επικείμενη καταστροφή μείωση της αγροτικής παραγωγής (τομέας απασχόλησης εκατομμυρίων ανθρώπων και «στυλοβάτης» της εκάστοτε εθνικής οικονομίας), η έλλειψη της απαιτούμενης υποδομής για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι εξεγέρσεις, τα εγκλήματα, η πείνα και κυρίως οι επιδημίες θα αποτελέσουν τις αιτίες για εκατομμύρια θανάτους.
Ωστόσο, δεν απειλούμαστε μόνο εμείς από την αυξανόμενη στάθμη και τη γενικότερη αλλαγή του κλίματος, αλλά οτιδήποτε ζωντανό στο περιβάλλον. Τουλάχιστον εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το γνωρίζουμε. Γι’ αυτό λοιπόν, ας πιούμε όσο νερό θέλουμε. Φτάνει μόνο να «ρίξουμε το θερμόμετρο».

Ν.Π.

*Το παρόν κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση του άρθρου (Απρίλης 2008) του γράφοντος στο blog της σχολής ΕΜΜΕ (www.planet-alert.blogspot.com). Προπέρσινο μεν, αλλά δυστυχώς τόσο φετινό (βλ. παγόβουνο Γροιλανδίας, καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία, θανατηφόρες πλημμύρες στο Πακιστάν...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου