Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Doctor Strange: Καλώς ήρθες «Παράξενε»

Είναι φορές που ένα αποτέλεσμα σε δικαιώνει, ακόμη κι ας μην είχες προσδοκίες καν για αυτό. Και δεν είχες προσδοκίες, αφού όσο επιτυχημένο και να είναι/ήταν το promo ενός νέου ινδάλματος από τη σφαίρα των υπερηρώων, η πολλή, πρόσφατη -φετινή και προγενέστερη- προϊστορία του χώρου συνολικά, σχεδόν, δε σου το επιτρέπει. Η εμπειρία η ίδια όμως, τελικά, αποτελεί πάντα τον καλύτερο κριτή.
Ποιος θα περίμενε ότι το φρέσκο, αλλά όχι νέο, πουλέν της MARVEL Studios, ονόματι «Doctor Strange» και η ομώνυμη ταινία του, θα ήταν τόσο, μα τόσο καλά; Και μάλιστα, μέσα σε μια χρονιά, που «έπαιξε» στις αίθουσες το εκκωφαντικό «Civil War» από την ίδια «φάρα» ηρώων, καθώς και τα πλέον δυνατά στοιχήματα της «απέναντι» DC comics, «Batman vs Superman» και «Suicide Squad». Κι όμως…
Καλώς ήρθες «Παράξενε», λοιπόν, στον κόσμο της κινηματογραφικής MARVEL και συνεπώς στον «τόπο» μας, όπως θα λέγαμε σαν… άλλοι, Active Member (σ.σ. παραλλάσσοντας το δικό τους «Καλώς ήρθες παράξενε στον τόπο μου»,1999). Και καλώς ήρθες -λογικά- και στην οικογένεια των σούπερ ηρώων, που τα τελευταία χρόνια είτε ως «Avengers», είτε ως μεμονωμένες θεματικές γεμίζουν τις αίθουσες, δικαιώνοντας ή και απογοητεύοντας ενίοτε τους αμέτρητους οπαδούς τους.
Την κάψα για τον «παράξενο γιατρό», μόνο τεράστια δε θα την έλεγε κανείς, όταν άρχισαν να αναπαράγονται σωρηδόν πριν λίγους μήνες τα σχετικά τρέιλερ και οι αναφορές στον επερχόμενο ήρωα της MARVEL. Αυτό ήταν, ωστόσο, και το ωραίο της υπόθεσης. Μια ταινία, ταινιάρα, χωρίς Τόνι Σταρκ, χωρίς Ασγκαρντιανούς (πέραν λίγων δευτερολέπτων/έκπληξη), χωρίς αμέτρητους villains εν είδη στρατού και μακελειό, χωρίς πολύ επιστημονική, αλλά με… πολλή φαντασία. Μια ταινία προερχόμενη από comics, με τη μαγεία να έχει την πρωτοκαθεδρία στο κόνσεπτ της, αλλά και πολλά μηνύματα ανθρώπινα, ταυτόχρονα. Και φυσικά με πάρα πολύ χιούμορ, το καλύτερο μάλλον από την έως σύγχρονη «μαρβελική» εμπειρία, περισσότερο ακόμη και από τα «νηπιακά» Spiderman της δεκαετίας του 2000 ή τον πάντα σπαρταριστό γόη Ιronman, χωρίς ή/και με την πανοπλία του.  
Τα πλείστα των credits οφείλονται φυσικά στον πρωταγωνιστή, που απογειώνει την ταινία του Σκοτ Ντέρρικσον, δημιουργού του εκπληκτικού φιλμ, προ 11ετίας, «Ο Εξορκισμός της Έμιλυ Ρόουζ». Ένα φιλμ, για όσους θυμούνται, που μόνο με σούπερ ήρωες δεν είχε να κάνει. Ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον Σέρλοκ Χολμς της διάσημης σειράς, εκ Μεγάλης Βρετανίας ορμώμενο, Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς.
Τον λένε Stephen Strange, αλλά απαιτεί να τον φωνάζουν «Doctor Strange». Είναι ένας αλαζόνας, εκκεντρικός, διάσημος νευροχειρουργός, αλλά συνάμα άξιος και ικανός επιστήμων/γιατρός, με παθολογικό/σπαστικό μνημονικό περί μουσικής τέχνης. Η έπαρσή του ξεχειλίζει, ενώ νιώθει θεός εντός του χώρου δράσης του. Κάτι που θα έχει όμως τέλος…
Ένα ατύχημα με το… διαστημικό αυτοκίνητό του, για το οποίο θα φέρει ευθύνη ο ίδιος -και η διάχυτη αυτοπεποίθησή του- θα του αχρηστέψει τα, ως τότε ακριβή και θαυματουργά για τους ασθενείς του, χέρια. Δε θα είναι ποτέ ξανά ίδια. Τρεμάμενα, ασταθή και συνεπώς απενεργοποιημένα θα επαληθεύσουν στον αιθεροβάμονα κύριο Strange ότι και ένας γιατρός είναι δυστυχώς θνητός. Η απελπισία του θα τον οδηγήσει σε έναν ασθενή, που ως εκ θαύματος ενώ το δυσλειτουργικό του κορμί έμοιαζε να μην μπορεί να επανέλθει στην πρότερη του φάση, έγινε απολύτως καλά. Έτσι, εν συνεχεία, ο ήρωας μας θα βρεθεί στο Κατμαντού, far away from home
Εκεί θα γνωρίσει τον (;) «Ancient One» και την ομάδα του. Την ίδια στιγμή, θα γνωρίσει από πρώτο χέρι, όσα δε θα μπορούσε να φανταστεί πως υπάρχουν στον κόσμο και σε… παράλληλη τροχιά με αυτόν. Ως άπιστος Θωμάς αρχικά, θα πειστεί να εκπαιδευτεί. Ως αρχάριος ακόμη δε, αλλά πολύ επίδεκτος μαθήσεως και μη φοβούμενος να αδράξει πρωτοβουλίες, μοιραία θα βρεθεί απέναντι στη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Οι αποστάσεις θα μειωθούν, ενώ το τριγύρω περιβάλλον θα αποτελεί έρμαιο των επιθυμιών των χρηστών απόκοσμης μαγείας. Ο χρόνος δε, στα όχι και τόσο άχρηστα πια χέρια του Dr Strange, θα πάρει άλλη αξία…  
Εν κατακλείδι, το 8άρι στο imdb αξίζει και με το παραπάνω, σε μια ταινία MARVEL, που δίνει τη δυνατότητα, παρά τη φαντασία και την πληθώρα των ειδικά εφέ, να ταξιδέψει κανείς και πέρα από το πρίσμα της.
Δείτε εδώ το τρέιλερ και σίγουρα πηγαίνετε στις αίθουσες.  Και μην αγχωθείτε, ούτε καν μετά τους τίτλους τέλους δε θα δείτε το Νικ Φιούρι της S.H.I.E.L.D. ή κάποια εμπλοκή της μισητής αντιπάλου «Hydra»:


Ν.Π.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου